Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 16:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,6/5 tm-google
Groefwielen - kabelschijven

Groefwielen - kabelschijven

Datum: 10 Mei 2020 Auteur:Edwin van Loon minuten lezen

Nieuw in ons assortiment: Kabelschijven en Groefwielen

In de wereld van mechanische systemen, industriële toepassingen, poorten en deuren zijn precisie, betrouwbaarheid en duurzaamheid van cruciaal belang. Een recente toevoeging aan ons assortiment dat aan deze eisen voldoet, zijn kabelschijven en groefwielen. In dit artikel zullen we in detail bespreken wat deze componenten zijn, hoe ze van elkaar verschillen en waarvoor ze worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen een kabelschijf en een groefwiel?

Kabelschijven en groefwielen zijn beide componenten die worden gebruikt in mechanische systemen. Beide groepen hebben een verschillende naam, echter hebben ze vergelijkbare ontwerpeigenschappen en kunnen vaak toegepast worden voor vergelijkbare toepassingen, afhankelijk van de specificaties. 

Kabelschijf: Een kabelschijf is origineel ontworpen om een kabel te geleiden. Ze worden vaak gebruikt in kabelsystemen, zoals hijskranen en katrollen. Echter kunnen kabelschijven ook toegepast worden als geleiding over een buis of als deurrol. Kabelschijven zijn voorzien van ronde U groeven waarin de kabel wordt geplaatst, hierdoor kan de kabel soepel bewegen zonder te knikken of te beschadigen. Kabelschijven zijn gemaakt van materialen zoals staal of kunststof met diverse type lagers.

Groefwiel: Een groefwiel, aan de andere kant, is speciaal ontworpen voor het geleiden van lineaire bewegingen bij poorten of deuren. Mechanisch gezien zijn groefwielen vaak breder en groter ten op zichtte van kabelschijven. Ze hebben diverse groef mogelijkheden zoals een ronde U groef, V groef en een vierkante groef. Vaak zijn deze groeven diep in hun omtrek zodat er gemakkelijk een geleiderail in past. Dit zorgt voor een stabiele en precieze beweging van bijvoorbeeld schuifdeuren, transportsystemen en andere toepassingen waarbij lineaire beweging nodig is. Groefwielen worden vaak gemaakt van materialen zoals staal met precisiekogellagers

Waarvoor worden kabelschijven en groefwielen gebruikt?

beide producten kunnen voor elkaars toepassingen worden ingezet, echter zijn kabelschijven kenmerkend om hun smalle groef en groefwielen om hun brede groef.

Kabelschijven:

  1. Magazijn Hijskranen: Kabelschijven worden gebruikt in hijskranen om de kabel soepel te laten bewegen bij het optillen en verplaatsen van zware lasten. Dit vermindert slijtage en verhoogt de levensduur van de kabel.

  2. Schuifdeur wielen: Bij lichte schuifdeuren worden vaak smalle kabelschijven toegepast. Vaak zijn lichte schuifdeuren niet breed, waardoor een smalle kabelschijf in combinatie met een geleidingssysteem gemakkelijk toegepast en geïnstalleerd kan worden in een compacte omgeving.

  3. Transportsystemen: In transportsystemen, zoals lopende banden, worden kabelschijven gebruikt om de aandrijfkabels te geleiden, wat zorgt voor een efficiënte en betrouwbare werking.

Groefwielen:

  1. Schuifdeuren: Groefwielen zorgen voor een soepele en geluidsarme werking van grote schuifdeuren van magazijnen of fabrieken.

  2. Lineaire geleidingssystemen: groefwielen worden veelal gebruikt om beweging langs geleiderails mogelijk te maken, wat nodig kan zijn in bepaalde machines en apparatuur.

  3. Poorten: De wielen die worden toegepast bij schuifpoorten variëren afhankelijk van het type poort: vrijdragende, rol- of hangpoort. Bij een rolpoort worden de wielen geïntegreerd in de onderkoker, terwijl bij een vrijdragende poort de wielen soepel in een onderrail glijden. Bij een hangpoort bevinden de wielen zich in een bovenrail.

Ons assortiment

Bij Interwiel begrijpen we de waarde van hoogwaardige componenten voor uw mechanische systemen. Ons assortiment van kabelschijven en groefwielen biedt duurzaamheid en precisie voor een breed scala aan toepassingen. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over onze producten en hoe ze uw projecten kunnen verbeteren. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0