Waarom het kiezen van het juiste loopvlak belangrijk is
Het kiezen van het juiste loopvlak voor zwenkwielen en wielen verbetert over algemeen de gebruiksvriendelijkheid van een toepassing. Het loopvlak is het gedeelte van het wiel dat in contact komt met de ondergrond. Het materiaal waaruit het loopvlak is vervaardigd, bepaalt samen met de velg en wiellager in grote mate de prestaties en duurzaamheid van het wiel. Voor toepassingen die intensief gebruikt worden is het belangrijk om de eigenschappen en voordelen van verschillende loopvlakmaterialen te begrijpen, zodat u een weloverwogen keuze kan maken die aansluit bij uw toepassing.
Welke soorten wielen zijn er?
Er zijn verschillende materialen die worden gebruikt voor loopvlakken van zwenkwielen en wielen. In zijn algemeenheid zijn de materiaalsoorten te onderscheiden in drie hoofdcategorieën: namelijk PU wielen, nylon wielen en rubber wielen. Binnen iedere groep zijn er velen mogelijkheden aan wielen met hetzelfde loopvlak, maar met andere specificatiekeuzes. Denk bijvoorbeeld aan diverse wielbreedtes, wieldiameters, wiel kernen, wiellagers en Shore hardheden. Hieronder worden de veelvoorkomende materialen specifiek beschreven, samen met hun eigenschappen en voordelen.
PU - Polyurethaan
Polyurethaan (PU) is één van de meest gebruikte materialen voor wielen. Dit komt omdat polyurethaan een lange levensduur heeft, gebruiksvriendelijk is en lage rolweerstand heeft. Polyurethaan combineert het beste van twee werelden, het is een kunststof soort die de elasticiteit van rubber combineert met de hardheid van nylon. Hierdoor creëert polyurethaan het draagvermogen en slijtvastheid van nylon in combinatie met een lichte demping door de elasticiteit van rubber. Polyurethaan is goed inzetbaar voor vlakke ondergronden, maar ook werkplaats of productie omgevingen, waar bijvoorbeeld staalkrullen of houtschilfers liggen.
Nylon - Polyamide
Nylon (ook bekend als polyamide) is een ander veelgebruikt materiaal voor loopvlakken van wielen. Polyamide is een hard kunststof waardoor het een hoog draagvermogen combineert met robuuste, slag- en slijtvaste eigenschappen. Nylon heeft geen demping, waardoor het bij langdurige stilstand geen platte kant op het loopvlak veroorzaakt. Echter is het materiaal niet geluiddempend en zal het op oneffen of vieze ondergronden trillingen veroorzaken. Op een vlakke en schone ondergrond bieden ze een zeer lage rolweerstand. Voor toepassingen zoals materiaal-karren, dolly's en rolcontainers, die intensief gebruikt worden bieden nylon wielen een lange levensduur.
TPR rubber
Thermoplastisch - TPR rubber is een rubbersoort dat vaak wordt gebruikt als loopvlak voor apparaten-, meubel- en transportwielen. Thermoplastisch rubber laat geen strepen achter en kan toegepast worden op vlakke of ruwe oppervlakken. Het biedt een lichte demping, waardoor het een vloer besparende en stille werking heeft. Bij frequent gebruik is het materiaal slijtvast en heeft het een lange levensduur. Echter bij zeer intensief of robuust gebruik raden wij elastisch rubber, polyurethaan of polyamide aan. voornamelijk worden thermoplastische rubberen wielen toegepast voor meubels, apparaten en trolleys, ook kan het als een economische oplossing toegepast worden door fabrikanten van rolcontainers en transportkarren. thermoplastische rubberen wielen toegepast voor meubels,
Elastisch rubber
Elastisch rubber wordt gekenmerkt door zijn hoge elasticiteit en draagvermogen ten opzichte van andere rubbersoorten. Het biedt een uitstekende schokabsorptie en geluidsreductie, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar trillingen niet gewenst zijn. Elastisch rubber laat geen strepen achter en is geschikt voor vlakke ondergronden en buitenterrein. Binnen de rubber soorten, heeft elastisch rubber de laagste rolweerstand en is het meest bestand tegen slijtage en robuust gebruik, waardoor het vaak de beste keuze is voor toepassingen die intensief gebruikt worden. Elastisch rubber zwenkwielen zijn geschikt voor flightcases, transportkarren en rolcontainers.
Volrubber
Volrubber wielen zijn een "goedkope" oplossing voor toepassingen zoals afvalcontainers, betonmixers of simpele werkplaatskarren. Het loopvlak heeft een prima rolweerstand en is bij normaal gebruik slijtvast. Ook heeft het een goede demping waardoor het verreden kan worden op buitenterrein en vlakke ondergronden. Volrubber heeft een laag draagvermogen en laat lichte strepen achter. Dit type wiel wordt voordelig geproduceerd omdat het loopvlak bestaat uit gerecycled natuurrubber gevuld met slechte opvulmaterialen zoals koolstof. Vervolgens wordt de band op een polypropylene velg geperst. In de praktijk zien wij dat bij intensief gebruik, piekbelastingen of incidentele overbelasting het loopvlak van de velg kan losraken of de velg zelfs kan breken. Dit type wiel raden wij over het algemeen niet aan, tenzij de gebruiksintensiteit van de toepassing in lijn ligt met de "mindere" kwaliteit.
Invloed draagvermogen op de rolweerstand
Om de gebruiksvriendelijkheid van de toepassing te verbeteren is het van belang dat het juiste loopvlak wordt gekozen voor uw situatie. Vaak is deze keuze berust op het type materiaal, budget en het draagvermogen.
In een situatie waarbij specificaties zoals de wieldiameter en wielbreedte van een wiel hetzelfde, maar ook op een vlakke en schone ondergrond verreden worden zullen de prestaties het meest worden beïnvloed door het draagvermogen en de rolweerstand, zoals wordt weergegeven in de grafiek.