Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 16:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Soorten rubber: TPR, Elastisch en Volrubber uitgelegd

Soorten rubber: TPR, Elastisch en Volrubber uitgelegd

Datum: 2 September 2024 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Rubber wielen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, elk geschikt voor specifieke toepassingen. TPR-wielen zijn ideaal voor licht gebruik, zoals in meubels en medische apparatuur, dankzij hun lichte demping en bescherming van de vloer. Elastisch rubber biedt uitstekende schokabsorptie en is perfect voor intensief gebruik op oneffen oppervlakken. Volrubber is een budgetvriendelijke keuze voor lichte toepassingen, zoals afvalcontainers, en biedt voldoende robuustheid voor minder veeleisende omgevingen. Elk type rubber heeft unieke eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende toepassingen.

Soorten rubber: TPR, elastisch en volrubber

Rubber is een veelzijdig materiaal dat in verschillende vormen en samenstellingen voorkomt. De meest voorkomende soorten voor zwenkwielen zijn TPR (thermoplastisch rubber), elastisch rubber en volrubber. Elk type heeft unieke eigenschappen en geschiktheid per toepassing. Voor sommige industrieën zijn bepaalde rubbersoorten de industriestandaard: blauw elastisch rubber is de standaard voor flightcasewielen, grijs en zwart thermoplastisch rubber wordt veel gebruikt in de meubel- en interieurbranche en volrubber is de standaard voor afvalcontainerwielen. Er zijn zelfs bepaalde voorkeuren voor velgmaterialen: bij volrubber zijn polypropyleen en staal mogelijk, bij elastisch rubber wordt vaak gekozen voor polyamide of aluminium en bij thermoplastisch rubber is polypropyleen standaard.

Wat is TPR rubber (thermoplastisch rubber)?

TPR rubber wielenTPR, of thermoplastisch rubber, is een combinatie van thermoplastische polymeren en rubberdeeltjes. Dit materiaal wordt vaak gebruikt voor industriële trolleys, meubels, apparaten en medische apparatuur. TPR-rubberwielen zijn geschikt voor normaal gebruik bij een relatief laag draagvermogen. De materiaalsamenstelling is echter niet geschikt voor transportkarren die langdurig worden verreden: in dat geval is elastisch rubber of polyurethaan een duurzamere keuze vanwege de hogere slijtvastheid. Thermoplastisch rubber is geurloos, streeploos en biedt lichte schokabsorptie. Het is echter belangrijk op te merken dat thermoplastisch rubber vaak weekmakers bevat om het rubber zacht te houden en de slijtvastheid te verbeteren. Deze weekmakers kunnen kleine olievlekjes achterlaten als het product op een onbehandelde vloer staat. Hoewel onbehandelde vloeren niet veel voorkomen, is het altijd raadzaam om dit te controleren.

Wat is elastisch rubber?

Elastisch rubber wielenElastisch rubber wielen worden beschouwd als de meest superieure rubbersoort voor zwenkwielen, dankzij hun slijtvaste en massieve eigenschappen. Dit materiaal is geschikt voor langdurig en intensief gebruik. Elastisch rubber onderscheidt zich door zijn lage rolweerstand, hoge demping en hoog draagvermogen. Dit maakt ze geschikt als transportkar wielen, flightcases, buitenkeukens en zoorzetapparatuur. Voornamelijk komen elastisch rubberen wielen goed tot hun recht op oneffen oppervlakken. Ze bieden een hoge mate van demping, wat zorgt voor minder trillingen en meer comfort, zowel voor de gebruiker als voor de lading. Echter, de zachtheid die zorgt voor de hoge demping kan er ook toe leiden dat het rubber na langdurige stilstaande belasting vervormt, dit wordt ook wel de "maandagochtend zool" genoemd. Gelukkig hervormt het rubber zich weer naar de oorspronkelijke vorm zodra de wielen opnieuw in beweging worden gebracht.

Wat is volrubber?

Volrubber wielenVolrubber wielen wordt gemaakt van natuurrubber en synthetisch rubber, aangevuld met vulstoffen voor extra slijtvastheid en sterkte. Het volrubber is vergelijkbaar met autoband rubber. De wielen zijn economisch voordelig, maar zijn kwalitatief niet geschikt voor toepassingen die intensief gebruikt worden. Het is prima voor een gereedschapskist of afvailcontainer die een aantal keer per dag een paar meter wordt verreden. Volrubber wielen hebben een slechte rolweerstand, maar kunnen wel goed buiten gebruikt worden. Dit zwarte rubber is gevuld met vulstoffen die lichte strepen kunnen veroorzaken. Het is daarom goed om te overwegen of dit voor jouw ondergrond of voor je klanten een probleem zou kunnen zijn. De wielen worden vaak toegepast voor goedkope, budgeteffectieve toepassingen in allerlei industrieen. Persoonlijk zijn wij geen fan van deze oplossing, en zullen dit alleen aanraden als de prijs leidend is in jouw keuze. 

Toepassingen en gebruikssituaties

In de industriële sector zijn wielen essentieel voor het efficiënt verplaatsen van goederen en apparatuur. De keuze van het juiste type wiel kan een aanzienlijke impact hebben op de prestaties, veiligheid en duurzaamheid van de toepassingen. Zo zijn bijvoorbeeld TPR wielen ideaal voor medische apparatuur en meubels, terwijl elastisch rubber wielen perfect zijn als transportkar wielen en flightcases, en volrubber wielen vaak gebruikt worden onder economisch voordelige toepassingen vanwege hun lage prijs. Elk type rubber biedt voordelen die bijdragen aan het eindproduct.

TPR wielen (Thermoplastisch rubber)

TPR-wielen zijn gemaakt van thermoplastisch rubber, een materiaal dat licht dempend is en relatief goede kwaliteit heeft. Dit type materiaal is de standaard voor meubel- en apparatenwielen, maar kan ook overwogen worden als transportwiel.

Toepassingen van TPR wielen

  1. Meubilair en Apparatuur: TPR-wielen worden vaak gebruikt in meubels, zoals bureaustoelen en karren, omdat ze geen strepen achterlaten op vloeren en een stille werking bieden.
  2. Transportkarren: Deze wielen zijn ideaal voor transportkarren in magazijnen en productieomgevingen, waar ze een lichte demping en rolcomfort bieden. Maar zal naar verloop van tijd scheurtjes krijgen bij onschone vloeren met staalkrullen of afval. Voor deze situaties raden wij polyurethaan wielen aan.
  3. Medische Apparatuur: TPR-wielen worden ook gebruikt in de medische sector, bijvoorbeeld voor ziekenhuisbedden en medische karren, vanwege hun vloersparende eigenschappen en stille werking.

Voordelen

  • Vloersparend: Laat geen sporen achter op de vloer.
  • Geluiddempend: Vermindert geluid tijdens het verplaatsen.
  • Demping: Biedt een lichte demping op licht oneffen oppervlakken.

Nadelen

  • Weekmakers: TPR rubber kan weekmakers bevatten die op niet behandelde vloeren olievlekjes achterlaten.

Elastische wielen

Elastische wielen zijn gemaakt van een speciaal rubbermateriaal dat een hoge elasticiteit en schokabsorptie biedt. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor toepassingen waar trillingen en schokken een rol spelen.

Toepassingen van elastische Wielen

  1. Transportkarren: Deze wielen worden vaak gebruikt voor transportkarren in de industrie, waar ze een lage rolweerstand en hoge draagcapaciteit bieden.
  2. Flightcases: Elastische wielen zijn ideaal voor flightcases, omdat ze de impact van schokken tijdens transport kunnen absorberen.
  3. Rolcontainers: In logistieke omgevingen worden elastische wielen gebruikt voor rolcontainers, waar ze zorgen voor een soepele en stille werking.

Voordelen

  • Schokabsorptie: Vermindert de impact van schokken en trillingen.
  • Laag Geluid: Geluidsarm tijdens gebruik, wat belangrijk is in stille omgevingen.
  • Duurzaam: Hoge slijtvastheid, lange levensduur en hoog draagvermogen.

Nadelen

  • Vlakke kant: Bij hoge belastingen kan het zachte rubber iets vlak worden. Dit wordt altijd weer hersteld naar de ronde vorm door de toepassing te verrijden.

Volrubber wielen

Volrubber wielen zijn gemaakt van natuurruber en zijn ontworpen voor lichte toepassingen, die niet frequent gebruikt worden. Ze zijn niet robuust en zijn alleen oke als de wielen af en toe gebruikt worden en niet hoog belast worden.

Toepassingen van volrubber wielen

  1. Afvalcontainers: Deze wielen worden vaak gebruikt voor afvalcontainers en kliko's, waar ze bestand zijn tegen buitenterrein en weersomstandigheden.
  2. Transportkarren: Volrubber wielen zijn prima voor zeer eenvoudige transportkarren in magazijnen.
  3. Apparaten voor buiten: Voor reinigingsapparatuur of betonmixers worden volrubber wielen gebruikt omdat ze prima over buitenterrein kunnen rijden en niet zwaar belast worden. 

Voordelen

  • Goedkoop: Ze zijn geschikt voor budget toepassingen.
  • Buitenterrein: Volrubber wordt goed verreden op asfalt en klinkers.

Nadelen

  • Strepen: Ze zijn gevuld met vulstoffen die de slijtvastheid verbeteren maar wel strepen achterlaten.
  • Zwak: Zelfs met vulstoffen zijn de wielen zwak en kunnen breken bij intensief gebruik.

Rubber wielen van Interwiel

In dit blog hebben we de belangrijkste kenmerken en toepassingen van TPR, elastisch rubber, en volrubber wielen besproken. Elk type rubber biedt unieke voordelen en is geschikt voor specifieke gebruikssituaties. TPR-wielen zijn ideaal voor meubels en medische apparatuur, elastisch rubber is perfect voor intensief gebruik en oneffen oppervlakken, en volrubber wielen bieden een kostenefficiënte oplossing voor lichte toepassingen.

Heeft u vragen over welk type wiel het beste bij uw project past, of bent u op zoek naar advies of maatwerkoplossingen voor OEM-projecten? Neem gerust contact met ons op via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat. We helpen u graag verder met deskundig advies en de juiste oplossingen voor uw specifieke behoeften.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0